SPAANPLAAT, ESB, OSB & MDF

Voor iedere toepassing de juiste oplossing. Het programma spaanplaat ESB, OSB en MDF, allemaal in een constante kwaliteit. Voor een inbouwkast of standmeubel. Om te plakken of voor lakwerk? Voor in een hotel of een zorginstelling? Veel vragen met veel antwoorden. Wij adviseren u graag.

Meer

Spaanplaat, ESB, OSB & MDF, wat zijn de verschillen?

Spaanplaat wordt gemaakt van kleine stukjes hout (spaanders) en kunstharslijm als bindmiddel. Deze worden in 3 lagen op een vlakke ondergrond verdeeld en vervolgens onder invloed van warmte en hoge drukt tot een plaat geperst. De platen hebben een dichtheid van ongeveer 650 kg/m³.

De ESB drager is vervaardigd uit populierenhout. Populierenhout is afkomstig uit ecologische bossen en door directe aanplanting na het kappen wordt een deel van de CO2 uitstoot gecompenseerd. De plaat wordt verlijmd met hars zonder toegevoegde formaldehyde en geproduceerd in Europa. Tevens is de plaat licht van gewicht en ook dat zorgt voor minder CO2 uitstoot. Kortom: een plaat die bijdraagt aan een beter milieu. Door de stoere uitstraling kan de plaat ook als decoratieve afwerking gekozen worden . Dat is de ESB-Lite. Leverbaar in geschuurd en 2-zijdig mat gelakt met een persing van ca. 540 KG/m³.

OSB wordt gemaakt van grovere spaanders dan spaanplaat.

MDF bestaat uit houtvezels gebonden met een kunstharslijm. Het hout wordt verspaand, vervezeld, voorzien van lijm en gedroogd. De vezels worden in drie lagen gestrooid tot een vezelkoek en in droge toestand onder hoge druk geperst. De platen worden luchtgekoeld en glad geschuurd binnen de juiste tolerantie. MDF splintert niet door de fijne vezelstructuur, kan makkelijk in allerlei vormen gefreesd worden en heeft een goede schroefvastheid.

Het programma onderscheidt verschillende persingen.

 MDF HD ca. 700 kg/m3
 MDF ca. 600 kg/m3
 MDF UL ca. 400 kg/m3

Zowel spaanplaat als MDF zijn beschikbaar in uiteenlopende diktes en afmetingen. Daarbij heeft u de keuze welke kwaliteit en uitvoering bij uw project past.